Majority of U.S. Citizens Get These American History Questions Wrong

By: Ronda Fuller | Published: Apr 09, 2024

How much do you really know about the history that has shaped the United States of America?

You may be surprised to know that many U.S. citizens know very little about our country’s past and how it informs our current environment. Put your patriotic knowledge to the test with this history quiz.

1. Who was the first president to live in the White House?

A) George Washington
B) Abraham Lincoln
C) John Adams
D) John Quincy Adams

Advertisement

Source: Facebook

Answer:

John Adams

Advertisement

Source: Wikipedia

2. How many settlers came over on the Mayflower?

A) 102
B) 56
C) 134
D) 200

Advertisement

Source: Wikipedia

Answer:

102 settlers

Advertisement

Source: Wikipedia

3. Which European country colonized Florida?

A) England
B) Spain
C) France
D) Germany

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

Spain

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

4. Which president is credited with ending slavery?

A) George Washington
B) John Adams
C) Abraham Lincoln
D) Woodrow Wilson

Advertisement

Source: Wikimedia Commons

Advertisement

Answer:

Abraham Lincoln

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

5. What was the bloodiest one-day battle in American History?

A) Battle of Verdun (WWII)
B) Pearl Harbor (WWII)
C) Battle of Antietam (Civil War)
D) None of the Above

Advertisement

Source: Getty Images

Advertisement

Answer:

Battle of Antietam (Civil War)

Advertisement

Source: Wikimedia Commons

Advertisement

6. Who was the first president to be impeached?

A) Donald Trump
B) Ronald Reagan
C) Andrew Johnson
D) Bill Clinton

Advertisement

Source: Getty Images

Advertisement

Answer:

Andrew Johnson

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

7. What was the leading cause of death during the first winter of the Plymouth Colony?

A) Disease
B) Harsh Weather
C) Starvation
D) All of the Above

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

All of the Above

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

8. How many amendments to the U.S. Constitution are there?

A) 27
B) 10
C)75
D) 0

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

27 amendments

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

9. The first African slaves were brought to which modern city/state?

A) Jacksonville, Florida
B) Jamestown, Virginia
C) Charlotte, North Carolina
D) Plymouth, Massachusetts

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

Jamestown, Virginia

Advertisement

Source: Facebook

Advertisement

10. What year did the U.S. join World War I?

A) 1914
B) 1915
C) 1916
D) 1917

Advertisement

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

1917

Advertisement
German troops training

Source: National Interest

Advertisement

11. What was New York’s original name?

A) New Holland

B) New Dutch-land

C) Philadelphia

D) New Amsterdam

Advertisement
Aerial view of New York City, including Central Park

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

New Amsterdam

Advertisement
Photograph of the New York Stock Exchange in 1903

Source: Library of Congress

Advertisement

12. On what date was the Declaration of Independence signed?

A) July 4, 1776

B) August 2, 1776

C) May 17, 1779

C) July 4, 1779

Advertisement
Declaration of Independence on an American flag

Source: Adobe Stock

Advertisement

Answer:

August 2, 1776

Advertisement
Declaration of Independence, oil on canvas by John Trumbull, 1818; in the U.S. Capitol Rotunda, Washington, D.C.

Source: Britannica

Advertisement

13. What European country was the Statue of Liberty a gift from?

A) Germany

B) United Kingdom

C) France

D) Italy

Advertisement
View of the Statue of Liberty against a blue sky

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

France

Advertisement
Close-up photograph of the flag of France

Source: Freepik

Advertisement

14. Which was the first US state admitted to the Union?

A) Pennsylvania

B) Delaware

C) New York

D) Virginia

Advertisement
Map of the United States with a magnifying glass laying on top

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Delaware

Advertisement
Old map of the state of Delaware

Source: iStock

Advertisement

15. How many US Presidents have been assassinated?

A) 4

B) 3

C) 6

D) 0

Advertisement
Photograph of a memorial for JFK after he was assasinated

Source: JFK.org

Advertisement

Answer:

4

Advertisement
Official photograph of President Abraham Lincoln

Source: Wikipedia

Advertisement

16. Who was the Confederate President during the Civil War?

A) Ulysses S. Grant

B) Abraham Lincoln

C) Jefferson Davis

D) Robert E. Lee

Advertisement
Illustration of the US Civil War

Source: iStock

Advertisement

Answer:

Jefferson Davis

Advertisement
Photograph of Confederate President Jefferson Davis

Source: Wikipedia

Advertisement

17. In 1903, the United States doubled in size after which event?

A) The Louisiana Purchase

B) The Civil War

C) The Indian Removal Act

D) The Monroe Doctrine

Advertisement
Map of the United States with an American flag placed in the center

Source: StockSnap

Advertisement

Answer:

The Louisiana Purchase

Advertisement
Original Frank Bond - Government Printing Office of the Louisiana Purchase from 1912

Source: Wikipedia

Advertisement

18. What of the following wars did the United States NOT fight in during the 1800s?

A) Mexican-American War
B) Civil War
C) War of 1812
D) Revolutionary War

Advertisement
Black and white illustration of the Mexican-American War

Source: iStock

Advertisement

Answer:

Revolutionary War

Advertisement
Illustration of a soldier in the Revolutionary War holding an American flag on the battlefield

Source: Adobe Stock

Advertisement

19. What was the name of the network of secret routes that helped slaves escape from the South to the North?

A) Underground Tunnels

B) Underground Railroad

C) Freedom Movement

D) None of the Above

Advertisement
Map of the Underground Railroad which helped slaves escape from the South to the North

Source: National Geographic

Advertisement

Answer:

Underground Railroad

Advertisement
Photograph of railroad tracks leading into an underground tunnel

Source: iStock

Advertisement

20. Who was the only President to serve two non-consecutive terms?

A) George Washington

B) Theodore Roosevelt

C) William Henry Harrison

D) Grover Cleveland

Advertisement
Exterior view of the White House in Washington, DC

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Grover Cleveland

Advertisement
Photograph of former US president Grover Cleveland

Source: Britannica

Advertisement

21. The US National Anthem starts with the following words…

A) “Oh say, can you see”

B) “God bless America”

C) “In God we trust”

D) “We the people”

Advertisement
Man in a suit playing a guitar with an American flag tied around the neck

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

“Oh say, can you see”

Advertisement
Close-up photograph of an American flag

Source: Freepik

Advertisement

22. When was the first United States $1 bill minted?

A) 1670

B) 1776

C) 1862

D) 1801

Advertisement
An old US $1 bill

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

1862

Advertisement
The first US $1 minted in 1862

Source: Wikipedia

Advertisement

23. What was the first permanent settlement in what would eventually be the United States?

A) Annapolis

B) Chesapeake Bay

C) Massachusetts Bay Colony

D) Jamestown

Advertisement
Illustration of the original colony of Jamestown in what is now Virginia

Source: Britannica

Advertisement

Answer:

Jamestown

Advertisement
Map of the East Coast of the USA including the original Jamestown settlement

Source: National Geographic Society

Advertisement

24. How many people were executed during the Salem Witch Trials?

A) 120

B) 19

C) 63

D) 4

Advertisement
Representation of the Salem witch trials from 1892

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

19

Advertisement
Painting entitled"Examination of a witch" by Thomkins H. Matteson, 1853

Source: Wikipedia

Advertisement

25. When was the first Great Awakening?

A) 1730s -1740s

B) 1600s-1630s

C) 1810s

D) 1890s-1910s

Advertisement
Drawing of George Whitefield preaching to a crowd during the first Great Awakening

Source: Britannica

Advertisement

Answer:

1730s-1740s

Advertisement
Illustration of the first Great Awakening in the American colonies 1730s-1740s

Source: @AmericanHistoryVideos/YouTube

Advertisement

26. About how many slaves were freed at the conclusion of the Civil War?

A) 1 Million

B) 4 Million

C) 6 Million

D) 500,000

Advertisement
Photograph of formerly enslaved men, women, and children claimed freedom by entering Federal lines during the Civil War

Source: Library of Congress

Advertisement

Answer:

4 Million

Advertisement
Promotional poster for the Emancipation Proclamation depicting slavery and a picture of president Abraham Lincoln

Source: Library of Congress

Advertisement

27. What tribe was Pocahontas from?

A) Powhatan

B) Cherokee 

C) Mohawk

D) Iroquois

Advertisement
Pocahontas saves the life of John Smith in this chromolithograph, credited to the New England Chromo. Lith. Company around 1870

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

Powhatan

Advertisement
Engraved portrait of Matoaks or Rebecka, the Native American woman better known as Pocahontas, made in 1616 during her trip in England

Source: Wikipedia

Advertisement

28. On December 7, 1941, Japan attacked which American harbor?

A) New York Harbor

B) Pearl Harbor

C) Miami Harbor

D) Sunset Harbor

Advertisement
An Imperial Japanese Navy Mitsubishi A6M Zero fighter on the aircraft carrier Akagi on the way to Pearl Harbor, December 7, 1941

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

Pearl Harbor

Advertisement
Aerial view of Pearl Harbor in Hawaii in 1986

Source: Wikipedia

Advertisement

29. Where did Christopher Columbus land?

A) Virginia 

B) Maryland

C) Massachusettes

D) None of the Above

Advertisement
Painting of explorer Christopher Columbus

Source: Alamy

Advertisement

Answer:

None of the Above

Advertisement
The routes of the four Voyages of Christopher Columbus from 1492-1504

Source: Wikipedia

Advertisement

30. What was the last state to be admitted into the union?

A) California

B) Alaska

C) Hawaii

D) Texas

Advertisement
Map of the United States with the names of each state

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Hawaii

Advertisement
Map of the many islands in the state of Hawaii

Source: iStock

Advertisement

31. Who first discovered America?

A) Christopher Columbus

B) Leif Erikson

C) Erik the Red

C) Ferdinand II

Advertisement
Who first discovered America?

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

Leif Erikson

Advertisement
Leif Erikson statue in iceland

Source: Britannica

Advertisement