See How Much You Know About Ancient Egypt

By: Ben Campbell | Published: Apr 02, 2024

For centuries, the modern world has wondered about the mysteries of Ancient Egypt. This incredible civilization built the Great Pyramids of Giza, painted murals, and healed the sick with new-age medicine. 

Now, you’re about to find out how much you really know about the almost unbelievable civilization of Ancient Europe and its magical history! 

1. The civilization known as Ancient Egypt started in 3100 BCE. In what year did it end?

  • A) 1007 BCE
  • B) 515 BCE
  • C) 332 BCE
  • D) 56 CE
Advertisement
Creative illustration of life in Ancient Egypt according to various hieroglyphs

Source: Adobe Stock

Answer:

332 BCE

Advertisement
Digital illustration of Ancient Egypt during the height of its civilization

Source: @MuzAlchemy/YouTube

2. Who first united Upper and Lower Egypt?

  • A) Menes
  • B) Djoser
  • C) Tutankhamen
  • D) Thutmose III
Advertisement
Map of Ancient Egypt including bodies of water and important landmarks

Source: Reddit

Answer:

Menes

Advertisement
Statue of the great pharaoh Menes from Ancient Egypt

Source: Wikipedia

3. Pharaohs were Egypt’s…

  • A) Kings
  • B) Connection to the gods
  • C) Religious leaders
  • D) All of the Above
Advertisement
Statues of the pharaohs of Ancient Egypt along the outside of a pyramid

Source: iStock

Advertisement

Answer:

All of the Above

Advertisement
Digital illustration of a pharaoh of Ancient Egypt

Source: iStock

Advertisement

4. Who was Egypt's first female leader to adopt the full title of pharaoh?

  • A) Cleopatra 
  • B) Hatshepsut
  • C) Isis
  • D) Nefertiti
Advertisement
Illustration of a female pharaoh of Ancient Egypt and her female staff

Source: iStock

Advertisement

Answer:

Hatshepsut

Advertisement
A statue of the first female pharaoh of Ancient Egypt Hatshepsut

Source: Wikipedia

Advertisement

5. What was the formal writing system of the Ancient Egyptians called?

  • A) Sanskrit 
  • B) Petroglyphs 
  • C) Tamil
  • D) Hieroglyphs
Advertisement
Hieroglyphs on the Temple of Kom Ombo, Egypt

Source: Britannica

Advertisement

Answer:

Hieroglyphs

Advertisement
Depiction of an Ancient Egyptian scribe writing in hieroglyphs

Source: iStock

Advertisement

6. Egyptians are known today for mummifying their dead. Who in Ancient Egyptian society would be mummified?

  • A) Only pharaohs 
  • B) Pharaohs and members of the nobility
  • C) Pharaohs, members of the nobility, and some common people
  • D) All Egyptians
Advertisement
A mummy from Ancient Egypt on display in a museum

Source: Wikipedia

Advertisement

Answer:

Pharaohs, members of the nobility, and some common people

Advertisement
A mummy from Ancient Egypt on display in a museum

Source: Wikipedia

Advertisement

7. While the Egyptians worshipped many gods, who was considered the most important?

  • A) Ra
  • B) Osiris
  • C) Amon
  • D) Isis
Advertisement
Illustrations in color on papyrus of four of the gods of Ancient Egypt

Source: Depositphotos

Advertisement

Answer:

Ra

Advertisement
A depiction in bronze of the ancient god of Ra in Egypt

Source: Adobe Stock

Advertisement

8. Ra was the god of…

  • A) Moon
  • B) Water
  • C) Earth
  • D) Sun
Advertisement
Depiction of the Egyptian god Ra on an ancient hieroglyph

Source: Adobe Stock

Advertisement

Answer:

Sun

Advertisement
The sun sets in an orange sky

Source: Freepik

Advertisement

9. What are the names of the three pyramids of Giza?

  • A) Menkaure, Khafre, Khufu
  • B) Khufu, Djoser, Cholula
  • C) Tikal, Sphinx, Djoser
  • D) Sneferu, Khafre, Cleopatra
Advertisement
A photograph of the sun rising behind the Pyramids of Giza in Egypt

Source: Pixaby

Advertisement

Answer:

Menkaure, Khafre, Khufu

Advertisement
Modern-day woman looks over the Great Pyramids Giza of Ancient Egypt

Source: iStock

Advertisement

10. What body of water played a major role in the development of the Ancient Egyptian civilization?

  • A) Mediterranean Sea
  • B) Red Sea
  • C) Indian Ocean
  • D) Nile River
Advertisement
Illustration of the beautiful murals of Ancient Egypt

Source: iStock

Advertisement

Answer:

Nile River

Advertisement
Photograph of the ruins of Ancient Egypt reflected in the Nile River

Source: iStock

Advertisement

11. The workers who built the pyramids were paid with…

  • A) Gold
  • B) Beer
  • C) Land
  • D) None of the Above
Advertisement
Digital illustration of workers building the Pyramids of Giza

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Beer

Advertisement
A large glass of beer on a wooden table

Source: Freepik

Advertisement

12. Which animal did the ancient Egyptians believe to be sacred?

  • A) Cows
  • B) Snakes
  • C) Dogs
  • D) Cats
Advertisement
A dog, snake, cow, and cat, all looking at the camera

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Cats

Advertisement
An orange kitten walks along a balcony

Source: Freepik

Advertisement

13. Which part of the human body did ancient Egyptians believe had to be weighed before you could enter the afterlife?

  • A) Brain
  • B) Heart
  • C) Lungs
  • D) Skin
Advertisement
Digital illustration of the internal organs and skeleton of a human being

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Heart

Advertisement
Digital illustration of a human heart in red against a black background

Source: Freepik

Advertisement

14. What were the three kingdoms of Ancient Egypt called?

  • A) Old Kingdom, Middle Kingdom, and the New Kingdom
  • B) First Kingdom, Second Kingdom, and the Third Kingdom
  • C) Ancient Kingdom, New Kingdom, and the Final Kingdom
  • D) None of the above
Advertisement
Photograph of statues of Ancient Egypt along the side of a large tomb

Source: Freepik

Advertisement

Answer:

Old Kingdom, Middle Kingdom, and the New Kingdom

Advertisement
A modern-day woman admiring the statues of Ancient Egypt

Source: Freepik

Advertisement

15. What ended the civilization of Ancient Egypt?

  • A) Invasion by the Roman Empire 
  • B) Mass extinction due to plagues
  • C) The Nile flooded and took out the entire kingdom
  • D) None of the above
Advertisement
Digital illustration of a man on a camel walking toward the ruins of Ancient Egypt

Source: Depositphotos

Advertisement

Answer:

Invasion by the Roman Empire

Advertisement
Painting of the Battle of Actium between the Roman Empire and the Ancient Egyptians

Source: Wikipedia

Advertisement